niewygodne.info.pl

  

     Parlament Europejski debatuje nad planem sztucznego podwyższenia cen mięsa w całej UE. Chodzi o nowy podatek

wtorek, 4.02.2020 r.

foto: Marius Boatca (Flickr.com / CC by SA 2.0)

Olga Tokarczuk nie tak dawno stwierdziła, że za 50 lat będziemy się wstydzili, że jedliśmy mięso. Dodatkowo, zdaniem naszej noblistki, będzie ono obłożone ogromną akcyzą i tylko najbogatsi ludzie będą mogli sobie pozwolić na jego jedzenie. Okazuje się, że wizja Tokarczuk może się spełnić znacznie szybciej. Już jutro w Parlamencie Europejskim odbędzie się debata nad tzw. "sprawiedliwą ceną mięsa". O co chodzi? Zdaniem części aktywistów cena mięsa w Europie jest zbyt niska i trzeba ją sztucznie podwyższyć podatkami, tak aby była... "sprawiedliwa".

  

Już jutro w Europarlamencie odbędzie się debata w kwestii możliwości wprowadzenia w życie tzw. sustainability charge. Chodzi o rodzaj "podatku środowiskowego". Miałby on być doliczany np. do cen żywności, której produkcja wpływa na środowisko. Wnioskodawcy jego wprowadzenie wskazują jednoznacznie, że podwyżkami wynikającymi z wprowadzenia wspomnianego podatku powinno być objęte przede wszystkim mięso.

         

r e k l a m y


       

Dlaczego mięso? Otóż zdaniem organizacji True Animal Protein Price Coalition (TAPP) produkcja mięsa istotnie wpływa na zmiany środowiskowe na naszej planecie (np. poprzez zwiększoną emisję gazów cieplarnianych), a jego niska cena tylko zachęca do konsumpcji, co zwiększa popyt. Żeby to zmienić aktywiści z TAPP proponują, aby na terenie UE wprowadzić tzw. sustainability charge, czyli wspomniany swego rodzaju "podatek środowiskowy", który miałby być doliczanych do ceny mięsa.

TAPP szacuje, że roczna kwota, jaką państwa UE mogłyby uzyskać z tytułu sustainability charge, to gigantyczne 32,2 mld euro (przewidywany stan na 2030 rok). Kwota ta miałaby zostać wykorzystana na pomoc rolnikom, którzy chcieliby inwestować w pro-ekologiczne uprawy i hodowle. Ponadto dzięki środkom z tego podatku możliwe byłoby zmniejszenie VAT-u na warzywa i owoce lub wprowadzenie innych dotacji konsumenckich na zakup pro-ekologicznych produktów.

Jutrzejsza debata jeszcze niczego nie zmienia, choć aktywiści z TAPP liczą, że zmiany w prawie na poziomie europejskim związane z sustainability charge mogłyby wejść już od 2022 roku.

 

r e k l a m y


 

Kto wie - może słowa Olgi Tokarczuk o tym, że mięso będzie obłożone ogromną akcyzą i tylko najbogatsi ludzie będą mogli sobie pozwolić na jego jedzenie okażą się prorocze i już niebawem za 1 kg mielonego zapłacimy równowartość 100 zł?

 

Źródła informacji:

> European Parliament to consider sustainability charge on meat (Just-food.com)

> Będzie podatek od mięsa? (Rp.pl)
> Tokarczuk: Za 50 lat będziemy wstydzili się, że jedliśmy mięso (DoRzeczy.pl)

          

Udostępnij ten tekst na swoim 

       

r e k l a m y


  

niewygodne.info.pl

blog niewygodny dla establishmentu III RP

 

Blog niewygodne.info.pl stosuje pliki cookies. 

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

 

Dostępne na blogu niewygodne.info.pl pliki cookies zbierają, udostępniają i wykorzystują dane w ramach usług reklamowych Google. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat polecam kliknąc w następujący link: Jak Google wykorzystuje dane gromadzone podczas korzystania z witryn i aplikacji naszych partnerów?

 

     

yyy

R E K L A M Y

a

 

Udostępnij ten tekst:

  

 

niewygodne.info.pl

blog niewygodny dla establishmentu III RP